Programarea Neuro-Lingvistică

 

Aplicaţiile NLP

Programarea neuro-lingvistică este eficientă mai ales pentru rezolvarea unor probleme punctuale:

De asemenea, permite înfruntarea anumitor probleme de sănătate sau de somatizare, a tulburărilor dintr-o criză de identitate sau chiar trăirea unui sentiment de bine într-o societate.

Istoric

Programarea neuro-lingvistică (NLP) a fost pusă la punct în 1972 de către John Grinder, profesor de lingvistică şi Richard Bandler, matematician şi psihoterapeut. Ei au studiat rezultatele excelente obţinute de către anumiţi profesionişti în psihoterapie şi comunicare (Fritz Perl, Milton Erickson, Virginia Satir etc.) şi au reunit într-o singură metodă tehnicile identificate.

Cuvantul "neuro" se referă la faptul că toată informaţia pe care o deţinem ne parvine şi este prelucrată prin intermediul sistemului nervos. Astfel, au fost identificate trei categorii de oameni, după tipul canalului senzorial pe care il folosesc preponderent (cuvintele sunt o etichetă pentru a desemna anumite reprezentări interioare):

Destul de rar se întâlnesc oameni la care predomină registrul olfactiv sau gustativ.

Vizualii, auditivii şi kinestezicii au moduri destul de diferite de a percepe lumea şi de a gândi. Pentru a comunica eficient este util să o facem in mod diferenţiat, "pe limba fiecăruia".

Cuvântul "lingvistic" semnalează faptul că limbajul este suportul comunicării, atât cu ceilalţi, cât şi cu noi înşine; pentru fiecare om in parte. în funcţie de experienţele anterioare, acelaşi cuvânt poate desemna aspecte diferite, poate trezi sentimente sau reacţii diferite

Cuvântul "programare" evidenţiază faptul ca stereotipurile de gândire (cele care au pătruns adânc în subconştient, acţionând ca si credinţe de nezdruncinat) determină modul in care reactionam intr-un anumit context, starile pe care le avem si in consecinta, tipul de comportament pe care-l vom adopta.
Cultura din care facem parte,educaţia oferită în familie şi în şcoală, structurează cele mai multe din programele pe baza cărora funcţionăm şi ne predispun la anumite comportamente care ne determină viaţa personală si socială.

Fondatorii NLP-ului au descoperit că programele ineficiente pot fi modificate acţionând la nivelul sistemelor de reprezentare (vizual, auditiv şi kinestezic) şi folosind tehnicile lingvistice specifice.

Reprezentarea interioară determină starea emoţională, iar starea emoţională determină comportamentul. Oamenii realizează o anumită acţiune (au un anumit comportament) numai atunci când sunt transpuşi în starea pe care au asociat-o cu acea acţiune!

Trecând de la “de ce” la “cum”, NLP propune o grilă de observaţie pentru ameliorarea percepţiei pe care o avem asupra noastră şi asupra celorlalţi.

Aceasta este o adevărată cutie cu unelte, a cărei cheie este limbajul şi utilizarea fiecăruia dintre cele cinci simţuri de care dispunem.

Pentru că este provenită direct din experienţă, NLP reprezintă un instrument remarcabil de comunicare şi de dezvoltare personală, care permite cunoaşterea profundă a unei interacţiuni (înţelegerea interacţiunii şi a experienţei subiective în termeni de structură) şi, pronind de aici, dezvoltarea de comportamente eficiente.

Mobilizând toate resursele noastre şi optimizând utilizarea simţurilor, NLP ne permite îmbogăţirea posibilităţilor comportamentale în scopul adaptării şi atingerii obiectivelor.

Terapia NLP

Terapia NLP este o abordare a cărui scop esenţial este de a permite fiinţelor umane de a creşte şi de a se realiza pe deplin în toate domeniile vieţii. Încă de la prima şedinţă, clientul îşi determină motivaţiile şi obiectivul de atins în terapie.

Apoi, terapeutul îl ghidează în explorarea comportamentelor sale, pentru a-i permite să le modifice dacă este necesar sau să le reproducă în mod conştient.

NLP propune înainte de toate mobilizarea resurselor inconştientului, care sunt constituite din experienţele şi cunoştinţele noastre uitate, potenţialurile încă neexploatate, care nu cer decât să se exprime.

Cunoaşterea mai bună a momentelor în care ne simţim eficienţi şi competenţi permite construirea acestei “cutii cu unelte” care ne va ajuta să facem faţă momentelor dificile.

De-a lungul şedinţelor, terapeutul se asigură că obiectivele intermediare sunt atinse, astfel încât ameliorarea să fie continuă şi să se manifeste în viaţa cotidiană.

Modificarea comportamentelor se obţine prin practică,
de aceea este importantă îndeplinirea anumitor sarcini de lucru între şedinţe.